СрпскиРуски
Претрага
Пријава на новости
Пријатељи центра
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Друштвене мреже
Банер
Банер

Изложба уметничке фотографије "Царски Петербург"

plakatЉубазношћу Централне галерије града Санкт Петербурга „Мањеж“

и Удружења „Српско-руска веза“ из Сремских Карловаца,

 у уторак, 9. октобра 2012. у 18 часова у Руском центру отворена је

изложба уметничке фотографије под називом

Царски Петербург

уметника-графичара Емила Кана.


Емил Кан члан савеза уметника Русије, дипломирао је графику на Институту за сликарство, вајарство и архитектуруРјепин, Академије уметности СССР. Члан је уметничке групе «Паралела», која наставља традицију петербуршке школе авангарде.

011

Ради као дизајнер и илустратор књига и монографија које говоре о култури, историји и архитектури Санкт Петербурга. Аутор је каталога изложби које су организоване у Ермитажу, Руском музеју, Мањежу, као и пројекта «Петербург. Времена» посвећеног обележавању 300 година постојања тог града, који је реализован под покровитељством Комитета за културу градске управе Санкт Петербурга.

 009   010

У оквиру пројекта издато је неколико албума ауторске фотографија: «Зима» (2002.), «Линија», «Ноћ», «Предграђа» (2003.), «Сунце» ( 2004.). Његови радови чувају се у Музеју историје у Санкт Петербургу. Учесник је многих групних и самосталних изложби у Русији и иностранству.

001 Изложба „Царски Петербург“ упознаће посетиоце са пејзажима, архитектуром вечно лепог града на Неви који је опчинио овог уметника импресионисту сликовитошћу својих храмова, раскошем Зимског дворца, лепотом мостова и строгих тргова...

005   007

Ученик Гимназије Кирил Васиљев упозно је присутне посетиоце са животом и радом уметника, као и са историјатом изложбене галерије Мањеж из Санкт Петербурга у којој се чувају ове форографије, а ученица Ксенија Јановић прочитала је поему А. С. Пушкина "Медный Всадник". Дочаравању посебне атмосфере Царског Петербурга допринео је гудачки трио у саставу Душан Јоцић – виолина, Кристина Тодоровић – виолина и Александра Милутиновић – чело.

001

фото: Ђорђе Видовић