СрпскиРуски
Претрага
Пријава на новости
Пријатељи центра
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Друштвене мреже
Банер
Банер

Пројекција документарног филма "Стаљинград"

plakat
Поводом обележавања 69. годишњице Стаљинградке битке,

у Руском центру је 30. јануара одржана

пројекција четвртог филма из документарног циклуса Велики Рат,

под називом Стаљинград.

Аутори циклуса: Ана Граждан и Валериј Бабич.


 

 


 

Документарни циклус Велики рат, из 2010. године, сачињен је од 8 филмова:

Барбароса, Битка за Москву, Блокада Ленинграда, Стаљинград, Курска битка, Операција Багратион, Од Дњепра до Одре и Битка за Берлин

и посвећен је обележавању 65. годишњице Велике победе над фашизмом. У њему су приказани сви најважнији догађаји и највеће битке Великог отаџбинског рата. Овај пројекат је између осталог јединствен и по томе што је поред архивских снимака из периода другог светског рата при његовом стварању коришћена и савремена компјутерска графика. Уз најновију технологију, чак и гледаоци који су навикли на савремени филмски језик и који о историји не знају много, добијају могућност да се упознају са историјским чињеницама, али и да у потпуности осете размере и сву драматичност Великог отаџбинског рата. Прича покрива цео период рата, од дана инвазије немачких трупа на територију Русије до дана победе 9. маја 1945. У филму су детаљно приказани разлози због којих је Црвена Армија доживела пораз у првим данима рата, као и стратегијске и тактичке одлуке совјетске војне команде. Посебна пажња посвећена је техничкој опремљености војске и мало познатим начинима управљања борбеним дејствима различитих родова војске у различитим периодима рата. И што је најважније, циклус говори о томе како су совјетска војска и совјетски народ успели да се опораве од пораза из 1941-1942, да издрже и на крају победе. Коришћење 3D –анимације у комбинацији са архивским снимцима, при стварању документарног циклуса Велики рат, резултирало је сценама које су успеле да дочарају сву величину и драматичност ових догађаја, да пруже сва неопходна објашњења, и штиво приближе у учине разумљивим чак и гледаоцима којима војна историја није блиска. Догађаји који за време рата нису били забележени филмском камером у филму су потпуно реконструисани захваљујући комбинацији физичких метода реконструкције и компјутерске графике.

Филм бој 4 Стаљинград

28 јуна 1942. године немци су кренули у реализацију плана «Блау». Фашистичка војска је грабила према Кавкаској нафти. Как оби осигурала тај поход, немачка 6.армија, под командом Фридриха фон Паулуса је требала да заузме Стаљинград. Јужни фронт совјетске одбране био је пробијен. Али је Паулусова 6. армија, пред Стаљинградом, неочекивано је наишла на невероватан отпор и ту се зауставила. Стаљинград се држао, а совјетка команда је већ правила план разбијања свих непријатељских снага.