СрпскиРуски
Претрага
Пријава на новости
Пријатељи центра
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Друштвене мреже
Банер
Банер

Пројекција документарног филма "Звезда Ломоносова"

005
Поводом обележавања 300 година од рођења Михаила Ломоносова, у руском центру је од 21. до 26. новембра одржана недеља посвећена овом великом руском научнику и просветитељу, у оквиру које су ученицима Гимназије на часовима руског језика  уприличене пројекције документарног филма
 
о животу и раду Михаила Ломоносова „Звезда Ломоносова“.Филм је снимљен на препоруку министарства културе РФ, 2009. године. „Звезда Ломоносова“ је циклус од пет краткометражних филмова који по хронолошком реду описују различите периоде живота нучника. Аутор сценарија је Валериј Аушев, сарадник на сценарију Валентина Владислављева, режисер Валентина Владислављева, текст читају Игор Тарадајкин и Ирина Савинова.

001Први филм под називом «Отаџбина» завичају Михаила Ломоносова, месту на ком је Ломоносов провео детињство и дечаштво и о томе колико је тај крај утицао на формирање његовог карактера, јачање воње и стрпљења, који су му у каснијем животу много помогли да превлада све тешкоће и препреке на путу ка стицању знања...

Други филма «Посвећење» говори о духовном васпитању Михаила Ломоносова, о његовој дубокој и искреној вери, о потрази за смислом живота: Свето-Троицком Антонијево-Сијском мушком манастиру, Соловков. О школовању у Зајконоспаској Словјано-грко-латинкој академији у Москви, и Киево-Могиљанској духовној академији, као и о његовом животу у Кијево-Печерској Лаври.

Трећи филм «Марбург» упознаје нас са животом и школовањем Михаила Ломоносова у немачком граду Марбургу. За време свог боравка на марбуршком Универзитету он је био један од омиљених ученика познатог у целој Европи професора Кристијана Волфа. У Марбургу је Ломоносов упознао и заволео своју будућу жену, Јелисавету Цилх, ћерку власнице куће у којој је становао.

002Четврти филм «Повратак» говори о догађајима везаним за повратак Михаила Ломоносова из Немачке у Русију, 1741. године и ступању на службу д Академију наука у Санкт Петербургу. То је било време практичне примене знања стечених у Европи и време настанка првих озбиљних научних радова младог научника. Своја знања из области рударства и металургије усавршавао је у Фрајбургу код истакнутог немачког хемичара Хенкела од 1739. до 1740. године. Путовао је по Немачкој, боравио у руднику у Хесену. По повратку у Русију написао је сјајне научне радове из области минералогије, физике и хемије...

Пети филм «Академија» говори о првим годинама рада Михаила Ломоносова на Петербуршкој Академији наука. Од првог дана свог боравка у њој Ломоносов се осећао као да ту не припада... али му то није сметало да се озбиљно бави науком. Овде је он написао много научних радова и дисертација из области хемије, физике и физичке хемије. У том периоду Ломоносов је почео да ужива и заслужено признање својих колега из Русије и Европе.

После пројекције ученици су имали прилику да прелистају кратку илустровану биографију М.В.Ломоносова, коју је Руски центар добио на поклон за учешће на Међународном форуму руског језика.

001