СрпскиРуски
Претрага
Пријава на новости
Пријатељи центра
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Друштвене мреже
Банер
Банер

Промоција књиге "Коловени (Словени) и континуитет културе и права"

autor2У петак у 19 сати у свечаној сали Гимназије Јован Јовановић Змај,

а у организацији руског центра биће одржана

промоција књиге

КолоВени (СлоВени) и континуитет културе и права

др Божидара Трифунова Митровића.

Књига говори о далекој прошлости и историји словена, а штапмана је добротом и средствима фирме СербАз,  под покровитељством Министарства српске дијаспоре и Царскоселског државног универзитета А.С.Пушкин.

На промоцији ће о књизи говорити сам аутор, професор руске академије правосуђа, доктор правних наука Божидар Митровић који већ низ годна живи у Русији и бави се истраживачким и списатељским радом.

 

knjiga
Говорећи о својој књизи «КолоВени (СлоВени) и континуитет културе и права», у интервју који је јула 2011. године дао за часопис „Diners klub Magazin“ др Божидар Митровић истиче:

„ Желео сам да напишем књигу о фресци „Српски чудотворци“ која се налази у Архангелском сабору московског Кремља. На њој је осликан Свети Сава кога слави руска православна црква као састављача Крмчије, а слави и његовог оца Стефана Немању као Преподобног Симеона. Крмчија или Кормчаја књига, како Руси кажу, јесте законик који је саставио Свети Сава у XIII веку, и који је постао официјелни грађански и црквени кодекс Србије,003-1
Бугарске и Русије. Хтео сам, дакле, да у тој књизи истакнем правни домен рада Светог Саве. У том контексту сам желео да напишем и ко је саградио Архангелски сабор у којем се фреска налази. У свим енциклопедијама и књигама нетачно се наводи да је то здање саградио италијански архитекта. Храм је изграђен између 1505. и 1508.
године, док је Италија основана у XIX веку (1861). То је, дакле, једна нелогичност. Преношење савремених геополитичких појмова у прошлост у науци је недопустиво, јер тако можемо да кажемо да су то били и архитекти Европске уније, што је нонсенс. Покушавајући да одгонетнем смисао истрајности с којом су руски цареви позивали архитекте из Венеције, и истражујући античке изворе етрурско-римског права, који су предходили Крмчији, открио сам, уз помоћ радова Светислава Билбије и Радивоја Пешића, да је реч „СлоВени“ и старија варијанта у српском језику „СлаВени“, неправилно изведена из етрурског назива КолоВени, који је очуван на Златној плочици из Пиргија (VI век п.н.е.). На плочици је тада написано с десна на лево, а сада с лева на десно – КолоВени (Сунца Лоза, то јест Сунца Род). Тако су себе називали СлоВени, поред такође сопственог назива „РасСени“ (Сунца Сенке)...