СрпскиРуски
Претрага
Пријава на новости
Пријатељи центра
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Друштвене мреже
Банер
Банер

Пројекција документарног филма "Житије Преподобног Сергија"

sr 

 8. октобра (25.септембра) ове године обележава се 619 година од смрти Преподобног Сергија Радоњешког, светитеља Руске православне цркве, оснивача манастира Свете Тројице у Сергијевом Посаду близу Москве, обновитеља монаштва у северној Русији.

Тим поводом ће у петак, 7. октобра у 18 часова

у Руском центру биће одржана

пројекција документарног филма

Житије Преподобног Сергија

  

 Филм је снимљен 2005. године, поводом обележавања 625 година од победе у Куликовској бици, у режији Татјане Новикове, продукција: московски студио Птица Феникс.

По речима ауторке филм је снимљен на основу сведочења из старих летописа и легенди. Гледаоце очекује путовање по светим местима, музејима у којима се чувају иконе Преподобног Сергија, слике посвећене његовом животу. Ту су фреске Андреја Рубљова, Теофана Грка и дела Михаила Нестерова. Посебно место у филму заузима стара руска музика у коју је уткана душа руског народа и његова историја.

Филм је сниман у Сергијевом Посаду, Тројице-Сергијевој лаври, Радоњежу, Хотково-Покровском манастиру и у Москви. Текст чита глумац и велики уметник СССР Вјачеслав Тихонов, који је својим огромним талентом успео да оживи странице летописа и реконструише ликове Преподобног Сергија Радоњешког и кнеза Димитрија Донског.


ikona   mosti   spomenik

posad   sergijev posad   spomen 2