СрпскиРуски
Претрага
Пријава на новости
Пријатељи центра
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Друштвене мреже
Банер
Банер

Пројекција филма о барону Врангелу

012
У четвртак, 9. октобра,

с почетком у 19 часова,

у Гимназији "Јован Јовановић Змај"

одржаће се пројекција

документарног филма под називом

,,Јего благородије барон Врангел”.

Улаз слободан.

 

 

 

 

 

Реч аутора:

У годинама након Октобарске револуције, више десетина хиљада становника Русије стигло је у нашу земљу. Гостопримство им је указано од стране мале, сиромашне, светским ратом осакаћене, а заправо врло младе Краљевине Југославије. Снажно колико и заједнички словенски корени и православна вера, српске „староседеоце“ и руске „дошљаке“ повезала је заједничка невоља. Тада се није могло наслутити да ће они који су персонификовали муке избегличког живота, глад, болести, чежњу за отаџбином, али и несаломивост духа и наду у повратак, после неколико година проведених у борби за голи опстанак, далеко од дома, постати синоним за културну и образовну ренесансу народа који се још увек упиње да преживи између истока и запада.


image881

Из разговора са потомцима руских емиграната, историчарима, социолозима, културолозима, и обиља архивске грађе, фотографија, видео записа и артефаката, сазнаје се о огромној заоставштини њиховог вође, генерала Петра Николајевича Врангела. Иако је ратним подвизима пребогата, његова биографија као да тражи да буде сагледана и из мирнодопског угла, као и да јој се признају заслуге за победе постигнуте за преговарачким столовима. Уз портрете савременика који су помагали, а често и ометали његову племениту мисију, расветљава се и објашњава улога ове јединствене историјске личности чији се гроб налази у руској цркви Свете тројице у Београду. Циљ пројекта који је пред Вама јесте да у новом и модернијем светлу прикаже историју српско – руских односа, са посебним акцентом на догађаје из прве половине двадесетог века. Филм је рађен у високој резолуцији, најсавременијим апаратима.


foto013

Синопсис:

Документарни филм ,, Јего благородије барон Врангел” приказује судбину последњег команданта беле армије, од рођења до смрти.Изузетно образован човек, пореклом из породице прибалтичких витезова, генерал Петар Николајевич Врангел био је до краја свог живота одан заклетви коју је положио руском цару и отаџбини.

Војник по сопственом избору, аристократа, ветеран из Руско – јапанског и Првог светског рата, где се истицао и храброшћу и командном вештином, постао је вођа добровољачке армије.Такозвани ,, Бели “ , борили су се против све веће армије бољшевика. На крају, након смрти Лавра Корњилова и адмирала Колчака, те оставке генерала Дењикина – Врангел постаје командант остатка Беле армије на Криму.

Када је , после вишемесечних борби, постало јасно да је повлачење неизбежно – управо Врангел организује ,,Кримску евакуацију”.Готово стотину и педесет хиљада људи напушта Русију.Велики број њих, на челу са Врангелом, нашао се у нашој земљи.Управо ту почиње једна од најзанимљивијих прича из наше модерне историје, историје двадесетог века....


image332

 

 

 

 

 

Руски центар Нови Сад