СрпскиРуски
Претрага
Пријава на новости
Пријатељи центра
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Друштвене мреже
Банер
Банер

Међународни наградни конкурс за новинаре "Стварање"

konacna verУоквиру акције "Година руске културе"

Фонд "Руски свет"

позива новинаре из Русије и  иностранства да испричају причу о руским уметницима и културним радницима који су живели и стварали на територији Русије и ван ње, а чија су дела  незаслужено пала у заборав. Најбољи радови биће награђени вредним новчаним наградама.

 

Руска култура један je од највиших врхова и највећих достигнућа светске цивилизације. Својим раскошним талентом руски генији откривали су свету нови смисао и форме стварања, идеал хармоније, правде и добра. Међутим, драматични догађаји из руске историје сурово су се поиграли судбинама већине њих. У време социјалних ломова неки су емигрирали, док су неки били прогањани или непризнати у својој сопственој земљи. Иако је већина настављала свој стваралачки пут, њихова имена су често брисана, а дела заборављана. Фонд „Руски свет“ обраћа се новинарима из Русије и иностранства позивајући их да испричају причу о Русима који су живели и стварали у њиховом граду и који су на овај или онај начин оставили трага у националној култури и животу њихове државе. Да нас упознају сa тренутним стањем у међукултурним односима измађу Русије и њихове земље.

Основни циљ овог конкурса, који је део међународне акције „Година руске културе“ покренуте од стране Фонда „Руски свет“, јесте популаризација руског језика и руске културе.

Право учешћа на конкурсу имају новинари из Русије и иностранства, сарадници штампаних и интернет медија, телевизијских кућа и радио станица, као и студенти журналистике.

Предмет конкурса је материјал (новински чланци, телевизијске и радио емисије) усмерен ка популаризацији руске културе, ширењу међукултурне сарадње разних држава и народа, ка проналажењу и откривању непознатих страница у животу и раду руских уметника и културних радника.

Сав материјал мора бити ауторски рад, на руском језику и мора бити објављен у неком од штампаних медија, интернет портала или емитован на телевизији или радију у периоду од 1. фебруара до 1. септембра 2014.

Конкурс се проводи у четири категорије:

- публикација из штампаних медија,

- публикација са интернет портала,

- телевизијска емисија,

- радиоемисија.

Аутори сами бирају жанр и тему у оквиру понуђених номинација:

- „Живот и судбина“ – о мало познатим страницама из живота и стваралаштва знаменитих уметника, о судбинама емиграната, о новим и заборављеним именима.

- „Мале звезде“ – о уметницима који нису стекли велику популарност, али су одиграли значајну улогу у културном животу ауторовог града или региона.

- „Кроз границе и време“ – о делатности људи који су у иностранству популаризовали достигнућа руске класичне и савремене културе, о узајамном обогаћивању и прожимању култура (кроз конкретне примере и занимљиве чињенице)

У конкурсу могу учествовати радови самосталних појединачних аутора или радови групе аутора. Рок за слање радова је 15. септембар 2014. године.

Текстуални материјал доставља се организаторима конкурса у .doc (Word) формату и не сме да садржи више од 12 хиљада знакова (6 страна). Видео и аудио материјал доставља се на дигиталним медијима и не сме да траје дуже од 30 минута.

Текстуални материјал се шаље искључиво електронским путем на адресу Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели са назнаком „за конкурс“. Видео и аудио материјал се може се слати електронским путем на исту ту адресу или поштом на адресу: 117218, Российская Федерация, г. Москва, ул. Кржижановского, д. 13, корпус 2.

Као дан пријема материјала третираће се датум доспећа пошиљке у Москву (на основу поштанских докумената).

Ауторска права припадају учесницима конкурса, с тим што употреба истих не сме да буде у супротности са законодавством РФ.

Уз конкурсни материјал, аутори су дужни да организационом комитету доставе и попуњену анкету; када су у питању групе аутора, сваки члан групе дужан је да засебно попуни анкету.

Потренбно је доставити и документ о емитовању или копију странице часописа/новина или скриншот интернет странице на којој је материјал објављен.

Радови који нису у складу са постављеним захтевима неће се узимати у обзир.

Право на учешће у конкурсу нема рекламно информациони материјал нити материјал који је објављиван у комерцијалне сврхе.

Организациони комитет има право да уређује и објављује материјал без обавезе да о томе обавести аутора и без исплате ауторских хонорара.

Организациона структура

- Организациони комитет – чине га организатори конкурса. Бави се организационим питањима и медијском кампањом.

- Експертска комисија – формира је организатор, а чине је стручњаци фонда, реномирани новинари и представници друштвених организација. Задужена је за прелиминарно оцењивање конкурсних радова, састављање ранг листе за финални круг и предавање радова жирију.

Жири – формира га организатор, а чине га реномирани научни радници, уредници средстава јавног информисања, културни радници, чланови управног одбора фонда „Руски свет“. Жири одређује укупне побенике и добитнике награда.

Конкурс се проводи у два круга:

- Први круг: 15. март – 15. септембар 2014. (Пријем, регистрација и експертска процена конкурсних радова. Формирање ранг листа).

- Други круг: 15. септембар – 15. октобар 2014. (Жири прегледа издвојене радове и доноси одлуку о победницима). Одлука жирија биће објављена у медијима.

Награде:

У оквиру сваке категорије утврђене су следеће новчане награде

- 1. место 150 000 рубаља

- 2. место 100 000 рубаља

- 3. место 70 000 рубаља

Победници конкурса биће награђени и дипломама.

Свечано проглашење победника обавиће се на VIII Годишњој скупштини Руског света која ће се одржати 3-4 новембра у Сочију.

Више информација као и образац анкете наћи ћете на интернет порталу Фонда "Руски свет"

 

 

 

Руски центарНови Сад