СрпскиРуски
Претрага
Пријава на новости
Пријатељи центра
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Друштвене мреже
Банер
Банер

Међународни конкурс "Ми имамо реч" 2014

konkurs_0 У оквиру акције

"Година руске културе"

Фонд "Руски свет" расписао је

међународни ликовни и литерарни конкурс за децу и младе, под називом

 

"МИ ИМАМО РЕЧ"


Покретач и организатор конкурса је

Фонд "Руски свет".


 

Право учешћа на конкурсу имају сви ђаци, студенти, чланови културно-уметничких друштава, сарадници руских центара и кабинета Фонда "Руски свет", као и полазници курсева руског језика из Русије и иностранства.

Циљ конкурса је да обједини напоре свеколиког руског света у популаризацији уметничког наслеђа и савремених достигнућа велике руске културе, да промовише и популаризује идеју о духовним и друштвеним вредностима руског света, да пробуди интересовање и обрати пажњу младих на најзнаменитија дела руске књижевности и уметности. Овај конкурс има за циљ и да допринесе развоју креативности и стваралачких способности деце и омладине, као и да да свој допринос процесу консолидације руског света и проширењу сарадње међу организацијама и друштвима сународника.

Конкурс се проводи у три категорије:

 

1. ДЕЧЈИ ЦРТЕЖ - за децу три узрасне групе:

од 5 до 8 година,

од 9 до 13 година,

од 14 до 17 година.

Теме:

- "Лукоморје" - цртежи и илустрације руских бајки и бајки других словенских народа.

- "Родни крај" - пејзаж родног краја, омиљени предели, приказ родног дома, школе...

- "Мој јунак" - цртежи који осликавају представе младих уметника о историјским личностима и ликовима из руске књижевности.

 

2. ЛИТЕРАРНИ РАД - за ученике две узрасне групе:

од 9 до 13 и

од 14 до 17 година.

У конкуренцију улазе литерарни радови написани на руском језику на следеће теме:

- "Велика руска реч" -  размишљање о омиљеном руском писцу или песнику, о њиховим делима, о значају руског језика у свету и међународној комуникацији...

- "Пут времена" - размишљање о занимљивим културним догађајима и великим ствараоцима из прошлости и садашњости ваше земље, града и села. Музичари, сликари, архитекте, књижевници – приче које их повезују са вашим родним крајем.

- "Необичан дан" - размишљање или маштање о најнеобичнијем и најинтересантнијем дану у вашем животу.

 

3. ЕСЕЈ - за студенте из Русије и иностранств.

У конкуренцију улазе оригинални есеји и чланци написани на руском језику, на следеће теме:

- "Руски језик као језик међународне комуникације" - о улози руског језика у међународној комуникацији, о сарадњи и међукултурном дијалогу.

- "Савремена култура: криза или процват" – критички осврт на стање у савременој култури – књижевности, уметности, филму. Потребно је аргументовати своје ставове.

- "Култура у глобалином свету" – међусобни утицаји и прожимања међу различитим културама у прошлости и данас.

Рок за слање радова је 15. септембар 2014. године.

Цртежи се могу слати:

- електронском поштом, скенирани у .jpg формату, на адресу Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели . Сваки цртеж се мора слати као посебан фајл.

- редовном поштом, са назнаком "за конкурс", на адресу: 117218, Российская Федерация, г. Москва, ул. Кржижановского д. 13, корпус 2. Овако послати цртежи морају бити рађени на хартији за цртање, формата А3, техником по избору (осим креде и угља). У конкуренцију улазе само радови који су до горенаведеног датума стигли у Москву.

Литерарни радови и есеји шаљу се искључиво електронским путем на адресу Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели . Текст мора бити написан у формату Word и не сме садржати више од 12 хиљада знакова (6 страница).

Осим својих радова аутори су дужни да организаторима конкурса пошаљу и попуњену анкету.

Радови који нису у складу са наведеним условима конкурса неће се узимати у обзир.

Радови који су учествовали на конкурсу неће бити враћени ауторима.

Организатори имају право да уређују и објављују радове који су учествовали на конкурсу без предходне консултације са ауторима и без исплате било каквих хонорара.

Конкурс ће се одвијатиу два круга.

1. круг – од 15 фебруара до 15септембра 2014. Током овог, квалификационог круга сви приспели радови биће регистровани и предати експертном савету који ће изабрати радове за ужи, тј други круг конкурса. Изабрани радови биће објављени на интернет порталима фонда.

2. круг – од 15 септембра до 15 октобра 2014. Током овог, финалног круга изабране радове прегледаће стручни жири, који ће и донети одлуку о победницима.

Најбољи радови биће награђени дипломама и специјалним наградама, а по одлуци жирија аутори најуспешнијих радова, ради уручења награда, могу бити позвани у Москву, на VIII Асемблеју Фонда "Руски свет", која ће се одржати 3. и 4. новембра 2014. године.

Детаљније информације о условима конкурса можете пронаћи на сајту Фонда "Руски свет"

 

 

 

 

Руски центар Нови Сад